SEMRUK 3

Yıldız Roket Takımı, bu sene üçüncüsü düzenlenen Teknofest 2020 Roket Yarışması’na katılmak amacıyla Semruk-3 projesini hayata geçirmiştir. Semruk-3 projesinde, 2800 metre irtifaya 4,2 kilogramlık bir faydalı yükü ulaştırmak ve roketimizi güvenli bir şekilde yere indirmek hedeflenmiştir.

 

 

Bu aşamalar sonrasında 05-08 Eylül 2020 tarihlerinde Aksaray Tuz Gölü’nde gerçekleşecek olan montaj ve atış günü için hazırlanılmıştır. Ekibimiz, montaj günü gerçekleşen kontroller sonucunda hakemlerin onayıyla 4 adet yeşil etiket alarak atış yapmaya hak kazanmıştır. Atış günü geldiğinde bir yıllık emeğimizin karşılığını almak için Semruk-3 atış rampasına yerleştirip uçuş bilgisayarı aktifleştirilmiştir. Roketimiz heyecan dolu bir atış sonrasında başarıyla kurtarılmıştır.

Roketimiz rakiplerine kıyasla 2808 metre irtifaya ulaşarak kategorisinde en yüksek irtifaya ulaşan roket olmuştur ve Teknofest 2020 Roket Yarışması Orta İrtifa Kategorisinde ikinci olmuştur. Bize bu zorlu süreçte destek veren tüm sponsorlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

 

Projeye başlarken ilk önce Teknofest Roket Yarışması tarafından açıklanan şartnameye uygun olarak ve yaptığımız araştırmalardan yararlanarak roketimizin ön tasarımı tamamlanmıştır. Tasarımımız, çalışmalarımız sonucu ÖTR (Ön Tasarım Raporu) aşamasını başarıyla geçmiştir. Bir sonraki aşama olan kritik tasarım aşamasında ise tasarımımızın son hâli oluşturulup yarışma komitesine KTR (Kritik Tasarım Raporu) teslim edilmiştir. Aynı şekilde bu rapordan da başarıyla geçilmiştir. Bu aşamaya kadar olan süreç tamamen internet üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu aşamalardan sonra tasarlamış olduğumuz roketimizin üretimini gerçekleştirmemiz gerekmekteydi. Bunun için ekibimiz zor pandemi şartları altında İstanbul’da toplanılıp üretim süreci için çaba sarf etmiştir. Üretim süreci sonrası ekibimiz Test Hazırlık, Genel Test ve Atışa Hazırlık raporlarını başarıyla geçerek atış yapmaya hak kazanmıştır.

 

 

 
 
Burun Konisi
Von Karman geometrisine göre üretilmiştir. Faydalı yük, aviyonik sisteminin burun konisi içerisinde bulunmasından dolayı radyo sinyalleri geçirgenliğine sahip olan cam elyaf malzemeden yapılmıştır. Burun konimiz ekibimiz tarafından el yatırma yöntemiyle üretilmiştir.
 
Gövdeler
Ucuz ve koşullarımıza göre dayanıklı bir malzeme olmasından dolayı gövdelerimiz PVC-U malzemeden yapılmıştır. Gövdeler PİMTAŞ A.Ş. firmasından tedarik edilmiştir.
 
Kanatçıklar
Kanatçıklarımız NACA0006 geometrisine göre üretilmişlerdir. Malzeme olarak karbon fiber kullanılmış olup iç kısmında alüminyum destek elemanları bulunmaktadır.
 
Motor
Teknofest tarafından verilen Cessaroni marka M2020 motoru kullanılmıştır.
 
Yer İstasyonu
Roketten yer bilgisayarına iletilen veriler takımımız tarafından tasarlanmış arayüzden yansıtılmaktadır. Paraşütlerin açılma durumu, roketin konumu ve irtifası burada görünmektedir. 
Faydalı Yük
4,2 kg kütleye sahip bir kesik koni şeklindedir. Malzemesi imalat çeliğidir. Uçuş sonrasında konumunun saptanması amacıyla alt kısmına GPS ve haberleşme modülü yerleştirilmiştir. Herhangi bir bilimsel amacı yoktur.
 
Paraşütler
Paraşütlerimiz üç adet olup, 160 cm - 120 cm - 250 cm (Faydalı yük paraşütü - Sürüklenme paraşütü - Ana paraşüt) çaplarına sahip yarım daire formundadır. Yırtılmaz kumaştan (Ripstop Nylon) üretilmişlerdir.
 
Kurtarma Sistemi
Roketimizin en önemli alt sistemdir. Sistemde 16 gr sıkıştırılmış CO2 gazının bulunduğu tüpü ve barut tahrikli delici uç sistemi kullanılmıştır. Delici uç CO2 tüpünü delerek sıkıştırılmış gazı serbest bırakır ve basınçlı gaz paraşütlerin gövde dışına çıkmasını sağlar.
 
Aviyonik Sistem
Kurtarma sisteminin tetiklenmesini kontrol eden ve roket verilerinin yer bilgisayarına gönderilmesini sağlayan uçuş bilgisayarlarımız takımımız tarafından tasarlanıp üretilmiştir.
 
 
 
Daha detaylı bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.