Sigma

Sigma roketi Yıldız Roket Takımı destek ekibi tarafından tasarlanmış ve esas takım üyeleri öncülüğünde üretimi tamamlanmış bir projedir. Görevi 1500 metre irtifaya 4,2 kg kütleye sahip faydalı yükü bırakmak olan Sigma roketi, Teknofest 2020 Roket Yarışması Alçak İrtifa Kategorisi’nde yarışmak için ana ekip üyelerinin tecrübeleri ışığında destek ekibi üyeleri tarafından tasarlanmıştır.

Çalışmalarına Şubat 2020’de başlayan ekibimiz zorlu karantina sürecinde çalışmalarına uzaktan devam ederek yarışma koşulu olan ÖTR ve KTR raporlarından geçmiştir. Ekibimiz, THR ve AHR raporlarından başarıyla geçip roketin üretimini tamamlayarak finale kalmıştır. Montaj günü 4 yeşil etiketi alarak 7 Eylül 2020 günü Aksaray Hisar Test Merkezi’nde uçuş gerçekleştirmiştir.

 

AERODİNAMİK

Hesaplamalarımız ve CFD analizlerimizin sonucunda burun konisi LV-Haack, kanatçıkların profili yuvarlatılmış ve şekli ise trapezoidal olarak seçilmiştir.

KOMPOZİT

Sigma roketinin burun konisinin dayanıklı olması amacıyla cam elyaftan üretilmiştir. Yarım burun konisi modelinden kalıplar elde edilmiş, bu kalıplardan yatırma yöntemiyle istenilen dayanıklılığa sahip burun konisi üretilmiştir.

MOTOR BLOĞU

Hızlı ve modüler olması amacıyla iç tüpü sabitlemek için 2 adet merkezleme halkası ve roket motorumuzun kaydırılarak hızlı bir şekilde yuvasına yerleştirilebilmesi için 1 adet iç tüpten oluşan motor bloğumuz, roketimizin uçuş süresi boyunca motorun titreşimsiz bir şekilde yuvasında kalmasını sağlar.

AVİYONİK

Roketimizin kurtarma sisteminin tetiklenmesi, konum ve irtifa verilerinin yer bilgisayarına iletilmesi görevini yerine getiren aviyonik sistem takımımız tarafından tasarlanıp üretilmiştir.

KURTARMA

Kurtarma sistemi olarak barutlu sistem tercih edilmiştir. Barutun yanıcı etkisini azaltmak amacıyla paraşütler cam elyaf kılıfa sarılmıştır. Çift ayrılma yapan roketimizde sürüklenme ve faydalı yük paraşütleri azami irtifa noktasında, ana paraşüt ise yere 600 metre kala açılacak şekilde planlanmıştır.

MOTOR

Teknofest tarafından verilen Cessaroni marka 3727L1050-P motoru kullanılmıştır.

BOY
149,4cm
YAKIT KÜTLESİ
1,864kg
KÜTLE
17,84kg
FAYDALI YÜK
4,2kg
DIŞ ÇAP
125mm
TOPLAM UÇUŞ SÜRESİ
171s
HEDEF İRTİFA
1627m
MAX HIZ
179m/s

 



Sigma Roketi Ana Gövde Ayrılma Testi



Sigma Roketi Burun Konisi Ayrılma Testi

 

SİGMA UÇUŞUNDA HATA OLUŞMASI

07.09.2020 günü, günün 4. atışını Sigma ekibi üyelerimiz gerçekleştirmiştir. Sigma roketi uçuşu motor yanması bitene kadar sorunsuz devam etmiştir. Motor yanması bittikten sonra yedek aviyonik bilgisayarı sürüklenme paraşütü açma mekanizmasını tetikleyerek burun konisi ve faydalı yükün henüz azami irtifa noktasına gelmeden ayrılmasına sebep olmuştur. 

Hatanın yedek sistem içerisinde bulunan MPU6050 modülü tarafından kaynaklandığı bilinmektedir. Roketin maruz kaldığı koşullar altında MPU6050'den okunan verilerde bozulma yaşanmıştır. Zorlu koronavirüs sürecindeki maddi ve maddi olmayan imkansızlıklardan dolayı bu hata önlenememiştir.

 


Sigma Roketi Planlanlanmış Uçuş Grafiği

Sigma Roketi Gerçekleşen Uçuş Grafiği
 
 

Sigma projesi destek ekibi üyelerimiz için harika bir deneyim oldu.

Sigma Roketi Uçuş Videosu